Padlizsános rakott tészta

Hozzávalók

  • 500 g Reginette típusú hosszú tészta (fodros szélű szélesmetélt)
  • 4 db padlizsán
  • 300 g Galbani Mozzarella
  • 1 kg érett paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 diónyi vaj, bazsalikom, só és bors

Elkészítés

  1. A paradicsomokat mártsd pár másodpercre forró vízbe, majd hidegbe, húzd le a héjukat, végül magozd ki és pépesítsd a húsukat.
  2. Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, és finoman pirítsd meg benne a felaprított vöröshagymát és a fokhagymagerezdet.
  3. Amikor a fokhagyma barnulni kezd, öntsd hozzá a paradicsompépet, tegyél bele egy szál bazsalikomot, sózd és borsozd. Emelj a hőfokon, és párold a szószt félóráig.
  4. Mosd meg a padlizsánokat, távolítsd el a végüket, és szeleteld fel őket héjastól körülbelül fél centiméter vastag karikákra.
  5. Bő olajban pár percig süsd a padlizsánszeleteket, majd csepegtesd le őket.
  6. Szeleteld fel vékonyan a Mozzarella sajtot, és aprítsd durvára a bazsalikomleveleket. Főzd a tésztát félkeményre, szűrd le, és keverd össze a paradicsomszósz háromnegyedével.
  7. Vajazz ki egy téglalapalakú, tapadásmentes (Pyrex) sütőtálat, és váltakozva rétegezd bele a tésztát, a padlizsánszeleteket, a Mozzarellát és a bazsalikomot. Addig ismételd a rétegezést, amíg a hozzávalók elfogynak.
  8. Szórd meg sajttal, öntsd rá a maradék szószt, végül tedd be a tálat a 220°C-ra előmelegített sütőbe 20 percre. Tálalás előtt körülbelül 10 percig hagyd pihenni.